GENG ANIS WANIEE

Cara Membuat Widget Recent Post



Recent Post, sebuah daftar postingan terbaru yang ada di blog, nah bagaimana cara membuatnya mesti nak taw ka....
sebelum tu nak bagi taw lu menatang apa recent post ni....anis tak buat sebab tak minat sangat yang ni kalau ampa nak try boleyh je...
ok benda ni bila benda yang ampa post pastu ada hamba Allah ni komen so bila post yang ampa tu akan ada di sidebar so bila ada orang komen ampa boleh nampak bilangannya berapa orang komen kat post ampa tu....


cara-caranya :

1. Login blogger.
2. Masuk ke Tata Letak.
3. Tambah Gadget.
4. Pilih HTML/JavaScript.
5. Masukkan kode berikut. di bawah ni
<script language="JavaScript">
imgr = new Array();
imgr[0] = "http://3.bp.blogspot.com/_C6KkooKXCEw/SdzycInYPWI/AAAAAAAAEIQ/-wCtpr_KsfM/s400/feedreader_2.jpg";
imgr[1] = "http://3.bp.blogspot.com/_C6KkooKXCEw/SdzycInYPWI/AAAAAAAAEIQ/-wCtpr_KsfM/s400/feedreader_2.jpg";
imgr[2] = "http://3.bp.blogspot.com/_C6KkooKXCEw/SdzycInYPWI/AAAAAAAAEIQ/-wCtpr_KsfM/s400/feedreader_2.jpg";
imgr[3] = "http://3.bp.blogspot.com/_C6KkooKXCEw/SdzycInYPWI/AAAAAAAAEIQ/-wCtpr_KsfM/s400/feedreader_2.jpg";
imgr[4] = "http://3.bp.blogspot.com/_C6KkooKXCEw/SdzycInYPWI/AAAAAAAAEIQ/-wCtpr_KsfM/s400/feedreader_2.jpg";
showRandomImg = true;
boxwidth = 298;
cellspacing = 8;
borderColor = "#ffffff";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 40;
thumbheight = 40;
fontsize = 12;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = false;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 10;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 
5;
home_page = "
http://celotehgadisamoi.blogspot.com/";
</script>
<script src="http://recentpostoilnk.googlecode.com/files/recentpost.js" type="text/javascript"></script>

NB : Ganti kode yang berwarna Merah dengan URL blog ampa. Lalu angka yang berwarna Biru ganti dengan jumlah postingan yang ingin dimunculkan, terserah kat ampa takat berapa je bilangan yang ampa nak muncul. Warna Kuning tu saiz lebar kotak luar so ampa leyh ar ejas ikut suka ampa la.... hehehe *_*


6. Dan yang terakhir, simpan.
 hasilnya jdi la mcam ni


Ya, itulah caranya memasang widget recent post, semoga bermanfaat dan terimakasih ^_^





TERIMA KASIH,JOM KOMEN

Tiada ulasan: